Aan de prachtige oevers van het Lac du Bourget staat sinds vele generaties Minoterie Degrange, de bloemmolen van de familie Degrange. Op de toekomst gericht, investeerde de familie in de molen, waaronder in vierkante silo’s.

Vooruitgang als traditie

De vele voorgaande generaties – Minoterie Degrange bestaat sinds 1704 – drukten allen hun stempel op de bloemmolen. Maar altijd met de blik gericht op de toekomst. Vooruitgang als traditie dus. Ook bij de huidige eigenaar, Philippe Degrange, zit vooruit blijven kijken in het bloed. Plannen werden gesmeed om de molen uit te breiden. Extra proces- en opslagcapaciteit was benodigd om toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen blijven bieden. In de directe nabijheid van de molen is echter maar beperkt ruimte beschikbaar. De locatie zelf, nabij het centrum van dorpje Le Bourget-du-Lac, bleek een extra moeilijkheid. Er geldt een strikte beperking in hoogte en de gemeente eiste dat het gebouw architectonisch in het landschap zou passen. Om de uitdaging compleet te maken kent de regio een vergroot risico op aardbevingen, een cruciaal aspect voor het ontwerp.

In samenspraak vooruitsquare silo construction - Minoterie Degrange

De familie Degrange benaderde TSC en legde de situatie uit. In samenspraak werd tot een ontwerp gekomen. Het resulteerde in twee verschillende siloblokken: één siloblok voor de tarwe, als grondstofopslag, en één silo voor bevochtigde tarwe, als procesopslag. De lengtes en breedtes van de cellen werden vrij ver opgerekt, terwijl de ruimtes onder en boven de silo tot een minimum beperkt werden. Uiteraard rekening houdend met de natuurlijke eigenschappen van zowel de droge als de bevochtigde tarwe, een schone leegloop garanderend. Hierbij kent de opslag van bevochtigde tarwe nog een extra absolute eis: first-in-first-out. Dit levert een cruciale bijdrage aan een uniform en kwalitatief eindproduct. TSC’s eigen constructeurs namen de taak op zich de silo’s zo te ontwerpen dat deze de zware aardbevingskrachten kunnen weerstaan.

Overigens werden, kenmerkend voor het familiebedrijf Degrange, alle plannen gemaakt in nauw overleg met zowel vader Philippe als zoon – en toekomstig opvolger – Pierre-Yves.

Nog verder vooruit

Als bewijs dat de Degrange familie continue vooruit wil blijven gaan, is inmiddels een volgende opdracht aan TSC verstrekt. In dit tweede project staat verdere uitbreiding van de tarwerust-silo’s met bijbehorende machinetoren op de rol. Start van de montage staat gepland voor de zomer van 2018. Zo helpen TSC’s vierkante silo’s dit Franse familiebedrijf nog verder vooruit.

TSC square silos for flour mill

Bulkopslag naar een hoger plan?

Met onze kennis van droge bulkgoederen en silo’s tillen we procesopslag naar een hoger plan. Meer informatie? Mail naar info@tsc-silos.com, bel met +31 (0)543 473 979 of stuur een bericht.

Contact