Jan-Willem Rokker

Een dag met Jan-Willem

Wie? Jan-Willem Rokker
In dienst bij TSC sinds? Januari 2014
Functie? Detailed Engineering Lead

Als staaltekenaar in hart en nieren had Jan-Willem aanvankelijk niet verwacht dat hij zoveel uitdaging zou vinden in het engineeren van vierkante silo’s. Hoofdschuddend blikt hij terug: “In mijn vorige baan werkte ik aan stadions, energiecentrales en utiliteitsgebouwen, dus hoe moeilijk konden vierkante silo’s dan zijn… Nou, daar heb ik me aardig in vergist.”

“Het werk hier leek me minder ingewikkeld dan mijn vorige baan. Daar heb ik me aardig in vergist…”

Geen dag is hetzelfde

Om een beeld van zijn dynamische werkzaamheden te geven, schetst hij een doorsnee werkdag op zijn Aaltense werkplek: “Geen dag is hetzelfde, we komen echt van alles tegen. Ik begin dagelijks met het checken van mijn mail. Daarna is het steeds wat anders. Ik teken veel, ik organiseer transporten, ik doe de werkvoorbereiding, vraag offertes op, koop dingen in. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, of we doen het, omdat we van A tot Z bij onze projecten betrokken zijn. Ook bezoekjes aan de bouw horen daarbij. Naar Zwitserland, Zuid-Afrika of bijvoorbeeld dichterbij in België. Vooral om tijdens de uitvoering te checken hoe het loopt, te bekijken of we nog dingen moeten bijstellen. En natuurlijk zijn we paraat bij het allermooiste moment: de oplevering.”

Tekenen met Tekla

Tekenen doet hij net als zijn collega’s met Tekla Structures en CAD ter ondersteuning. Op basis van de berekeningen van de Structural Engineers, worden levensechte 3D modellen van de silo en haar componenten gemaakt. Daarin wordt alle informatie samengebracht die noodzakelijk is voor de productie van de componenten en het latere constructiewerk. De geometrie en maatlijnen, de profielen en doorsneden, de verbindingstypen en natuurlijk de materialen. Jan- Willem: “Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met profielafwijkingen. Er zit vaak een minimaal verschil tussen de theoretische en realistische maten. Bij het modelleren en tekenen is het belangrijk om rekening te houden met die toleranties, dat een project niet meteen vastloopt als een paneel een fractie van een millimeter groter is. Die vooruitziende blik naar het werk van de montageteams is belangrijk bij het tekenwerk.”

Kwaliteitscontrole

Een andere taak die Jan-Willem op zich heeft genomen, is de kwaliteitscontrole van toeleveranciers: “Ik bezoek regelmatig de fabrieken van onze vaste aanbieders om te controleren wat er op basis van onze tekeningen wordt geproduceerd. Onze leveranciers zijn een belangrijke factor in onze eindkwaliteit, dus dat nemen we serieus. Ook op de bouw zijn we, afhankelijk van de complexiteit, vaak zelf aanwezig. Bijvoorbeeld om zaken als een afwijkende bouwvolgorde of integratie van een machinehuis nader toe te lichten.”

“Onze leveranciers zijn een belangrijke factor in onze eindkwaliteit, dus dat nemen we serieus.”

Die betrokkenheid is wat TSC onderscheidt, vindt Jan-Willem: “Een van mijn eerste projecten was in Durban, Zuid-Afrika. De hele engineering hebben we vanuit kantoor georganiseerd met een betrouwbare supervisor die een goed montageteam aanstuurde. Bij de oplevering wilde ik zelf aanwezig zijn. Omdat er geen opleverpunten waren, ben ik daar uiteindelijk alleen geweest om de hand van de opdrachtgever te schudden en een handtekening te laten zetten. Het was een formaliteit van een half uur, maar het laat wel zien dat we het project en de klant belangrijk vinden. En natuurlijk vind ik het zelf prachtig om het resultaat van ons werk met eigen ogen te zien, want daar doe je het uiteindelijk voor.”

Contact