Aardbevingsbestendige siloblokken in Chili

TSC heeft bij een bestaande productielocatie van Carozzi S.A. in Chili de opdracht gekregen om twee nieuwe siloblokken op te leveren. Deze siloblokken worden geïntegreerd in het bestaande productieproces, waardoor er beperkte ruimte is tijdens de bouw en er rekening moet worden gehouden met de doorgaande werkzaamheden van de petfood fabriek. Er zullen uiteindelijk twee siloblokken worden afgeleverd: één voor het doseren van grondstoffen en één voor het eindproduct in de vorm van meel. Het doseerblok is op dit moment bijna afgerond, waar het siloblok voor het eindproduct nog gebouwd zal worden.  

Carozzi S.A.

Carozzi is een bedrijf dat zo’n 120 jaar geleden is opgericht in Chili. Inmiddels is het uitgegroeid tot een bedrijf waaronder verschillende merken vallen die over het hele Amerikaanse continent worden verkocht. Het bedrijf produceert onder andere producten als pasta’s, sauzen, snoep, chocolade en huisdiervoeding.

De projectlocatie

De productielocatie van Carozzi S.A. is gevestigd in Sagrada Familia, Region del Maule in Chili en ligt zo’n 200km onder de hoofdstad, Santiago. Dit gebied ligt relatief dicht bij een breuklijn, waardoor er kans is op zeer zware aardbevingen. Dat deze kans bestaat, blijkt uit een zware aardbeving in 2010 die een sterkte had van 8,8 op de schaal van richter. Hierdoor werden zo’n 2 miljoen mensen dakloos. Dit geeft aan wat voor impact een aardbeving kan hebben op huizen en andere gebouwen, wat het belang van goede engineering onderstreept.

Uitdagingen

Dit risico op zeer zware aardbevingen heeft de engineers van TSC extra uitgedaagd. Om deze zware aardbevingen te kunnen weerstaan, moeten er namelijk verschillende maatregelen genomen worden om gebouwen sterk genoeg te maken, wat dus ook geldt voor silo’s. Daarnaast zijn de lokale normen in Chili aangescherpt na de aardbeving in 2010.

Binnen TSC zijn er maatregelen uitgedacht en berekend door de engineers, waardoor het een uitdagend project was voor hen. De staalconstructies zijn in dit geval dan ook zeer zwaar uitgerust, om te kunnen garanderen dat de silo’s bestand zijn tegen de aardbevingen in het gebied.

De totale capaciteit van de twee siloblokken zal bij de oplevering 1.100m³ zijn. Hiervan nemen de doseersilo’s zo’n 900m3 in beslag en de silo’s voor het eindproduct de overige 200m3.

Bulkopslag naar een hoger plan?

Met onze kennis van droge bulkgoederen en silo’s tillen we procesopslag naar een hoger plan. Meer informatie? Mail naar info@tsc-silos.com, bel met +31 (0)543 473 979 of stuur een bericht.

Contact