Aanpakken met Erik

Erik Wassink

Wie? Erik Wassink
In dienst bij TSC sinds? September 2006
Functie? Technical Manager

Zijn collega’s omschrijven hem als een echte praktijkman, een oplossingsgerichte manager met uitstekend inzicht. Inmiddels is hij alweer ruim 11 jaar Technisch Manager bij TSC. Bescheiden knikt hij: “Je moet geen problemen maken, maar oplossingen verzinnen. Dat schiet tenminste op”.

“Geen problemen maken maar oplossingen zoeken”

Eerst luisteren

Erik is trots op de Structural Engineers, Projectmanagers en Detailed Engineers die hij als manager onder zijn hoede heeft: “We hebben ontzettend veel vakkennis in huis”. En ook in het contact met de klant zijn we ontzettend goed. Ik probeer mijn team te leren om bij problemen niet meteen tegengas te geven, maar eerst eens goed te luisteren en begrijpen wat de klant precies wil. Die flexibele, meedenkende houding is wat ons een fijne partner voor ons klanten maakt.”

Fanatieke baasjes

De Achterhoekse mentaliteit. Niet lullen, maar poetsen. Volgens Erik is het de verbindende factor binnen het team. “Maar het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoor!”, verduidelijkt hij. “Ook mensen van elders kunnen deze mentaliteit hebben. Zolang het maar fanatieke baasjes zijn die er gewoon samen met ons de schouders onder willen zetten. Mensen die net als wij het lef hebben om een uitdaging aan te grijpen, want het kan ons niet gek genoeg zijn. Als het te bouwen is, dan doen we het!”

Besmet met vierkante silo’s

Techneuten worden tegenwoordig steeds schaarser, ondervindt ook Erik. Maar hij heeft het volste vertrouwen dat goede vakmensen hun weg naar Aalten blijven vinden: “Als je eenmaal met vierkante silo’s in aanraking komt, dan word je ermee besmet”, lacht de nuchtere manager. Hij vervolgt: “Voor de buitenwereld lijkt het misschien saai, maar de werkzaamheden zijn heel dynamisch. En er is veel vrijheid. Als je het als TSC-engineer zinvol vindt om je project op locatie te coördineren, dan ga je er gewoon naartoe, of het nu in China, Jamaica, Afrika of Nederland is. Die betrokkenheid bij onze projecten, van berekening tot de laatste bout die vastgedraaid wordt, dat is onze grote meerwaarde voor klanten en tegelijkertijd iets dat ons werk heel leuk maakt!”

“De betrokkenheid is onze meerwaarde voor klanten en maakt tegelijkertijd het werk heel leuk.”

Vierkante siloliefde

Over de voordelen van vierkante silo’s raakt hij niet uitgepraat. De maximale opslagcapaciteit op een minimale oppervlakte, de flexibiliteit om de constructies praktisch op te delen in hygiënisch gescheiden compartimenten, de mogelijkheid om vooraf te berekenen wat de meest efficiënte manier is om aan de gestelde normen te voldoen en de mogelijkheid om restloos te legen. Hij besluit: “Eigenlijk gaat het er om dat we voor een zo laag mogelijke investering, dus zo min mogelijk staal, een maximale opslagcapaciteit voor de klant creëren. Dat is onze belofte aan onze opdrachtgevers: meer met minder!”

TSC Silos – Fuite Genemuiden Prachtprojecten

Net als zijn collega’s, houdt Erik wel van een uitdaging. Zijn mooiste projecten zijn dan ook de opdrachten die het meest van hem vragen. “In Zwitserland gaan we binnenkort een silo bouwen op de plek waar nu nog een uit hout opgetrokken molen staat. Heel leuk op papier, maar toen we de projectlocatie laatst bezochten, ontdekten we dat er een rivier onderdoor loopt. Dennis (Structural Engineer) heeft inmiddels de constructiemogelijkheden berekend en een platform met een vrije overspanning van wel twaalf meter ontworpen. Bovenop die constructie komt onze silo met veertig cellen. We betrekken de klant intensief bij ons ontwerptraject, zodat we echt samen tot een prachtoplossing komen.”

Ook een project uit 2007 passeert de revue. Trots vertelt Erik: “Het is een van mijn eerste en ook nog steeds mijn grootste project ooit. De omvang, maar liefst een miljoen kilo staal, was niet eens de uitdaging. Het was vooral de tijdslimiet die het een hele klus maakte. Precies vier maanden kregen we voor het berekenen, tekenen, de logistiek met honderd vrachtwagens, het uitleveren en de coördinatie van de bouw. Dat was best aanpoten met maar twee man personeel destijds. Gelukkig heb ik inmiddels veel meer collega’s, zodat zulke klussen nu makkelijker gaan”, besluit hij lachend.

Ons maken ze niets wijs

“We zorgen dat we alles zelf in huis hebben. We doen ook de complexe berekeningen in eigen huis, waardoor we zelf de oplossingen kunnen bedenken en finetunen. We kunnen nog sneller reageren op klantvragen en kunnen waar nodig flexibel op zoek naar alternatieven binnen de gestelde normen, zodat de klant letterlijk meer voor minder krijgt. Ik denk dat het snel kunnen schakelen met je eigen kennis een must is. Vroeger konden we nog een dagje wachten op een antwoord van de externe Structural Engineer. In de huidige markt is die luxe er niet meer. Ons maken ze niets wijs, we hebben alle kennis zelf in huis.”

Contact