“Als je iets wil, moet je er hard voor werken!”

Het verhaal van Jorne

Wie?  Jorne Naber
In dienst bij TSC  Sinds februari 2015
Functie Project Engineer

Een gedreven schoolverlater

“Als ik klaar ben met dit traineeship, dan ga ik wel een hobby zoeken”, vertelt Jorne Naber met een grote glimlach op zijn gezicht. Net achttien was hij, toen een recruiter zijn havo-klas binnenstapte. Het recruitmentbureau Dosign was op zoek naar gedreven, talentvolle schoolverlaters die bereid waren om stevig te investeren in een mooie toekomst als ingenieur. Dosign beloofde de studenten een volwaardige hbo-opleiding richting Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek naast een betaald traineeship bij een interessant technisch bedrijf. Jorne meldde zich enthousiast aan en koos voor Werktuigbouwkunde. Net als 1.100 anderen. Een strikte selectieprocedure volgde, waarna de gedreven Jorne als een van de 110 geselecteerde potentials aan de opleiding mocht beginnen. Jorne kwam daarbij in dienst bij TSC Silos.

Een geweldige kans

Jorne

Een echt studentenleven zit er niet in, legt Jorne uit: “Als je iets vindt wat je leuk vindt, dan moet je daar vol voor gaan. Overdag werk ik als Project Engineer bij TSC, ‘s avonds en in de weekenden ben ik meestal druk met huiswerk en rapporten. Het is een geweldige kans om dit zonder technische ervaring te mogen doen. Ik ben dan ook dankbaar dat Dosign en TSC samen in mij wilden investeren.” Inmiddels is de bijna-ingenieur een volwaardig onderdeel van het TSC-team en kreeg hij zelfs al een contract aangeboden. Zelf reageert hij nuchter: “Als je wat wil, dan moet je er hard voor werken. En dat kan gewoon. Er zijn hier zelfs collega’s die naast een baan en studie ook nog een gezin hebben. Dat geeft nóg meer druk. Binnen het team hangt een enorme drive om de kwaliteit top te houden. Studie is daar onlosmakelijk aan verbonden. ‘Kennis is macht, maar het delen van kennis is kracht’, wordt hier altijd gezegd. Als we de kennis die we individueel vergaren met elkaar delen, dan worden we als bedrijf steeds sterker. Zo werkt dat.”

“Binnen het team hangt een enorme drive om de kwaliteit top te houden”

Gaaf product

Toen hij voor het eerst in gesprek kwam met zijn Aaltense werkgever was hij even sceptisch: “Ik dacht altijd dat silo’s rond waren en niet zo veel uitdaging brachten. Maar als je je vervolgens verdiept in de voordelen van vierkante silo’s en vooral het systeem goed bekijkt, dan ontdek je hoe gaaf het product is.” Uren kan hij erover praten, zo waarschuwt hij: “Als mensen ernaar vragen, leg ik uit dat we alles op klantenwens maken, dat het geen silo’s zijn zoals je bij de boer ziet, maar dat het soms wel 50 meter hoge gebouwen zijn die een structureel onderdeel van een complete fabriek vormen. En natuurlijk over de uitdagingen die mijn werk zo leuk maken. Het is steeds weer mooi om alles naar klantenwens te maken en tegelijkertijd onze kwaliteit hoog te houden.”

Trots op projecten

TSC Silos - Jorne Als beginnend Project Engineer draait Jorne inmiddels volledig mee op de afdeling Detail Engineering/Project Engineering. Aanvankelijk hielp hij collega’s met het tekenen van de losse componenten van een silo-installatie. Een traject waarin hij de producten letterlijk stap voor stap leerde kennen. Twee projecten deed hij inmiddels zelfstandig. Jorne: “Het eerste project dat ik van begin tot eind als Project Engineer mocht oppakken was in Duitsland. Op basis van de berekeningen van de Structural Engineering heb ik alles van onder tot boven helemaal in 3D uitgewerkt. Het resultaat heb ik samen met de klant nog wat gefinetuned. Vervolgens werden alle componenten van de silo installatie in 2D uitgewerkt en productie-klaar gemaakt, waarna het geproduceerd, getransporteerd, gemonteerd en opgeleverd werd. Het is heel bijzonder om je ontwerp tot leven te zien komen. Natuurlijk houden mijn collega’s scherp in de gaten wat ik doe, maar ik vind het heel stoer dat TSC het aandurft om me deze kans te geven. Die twee projecten, daar ben ik dan ook echt trots op.”

“Het is stoer dat TSC het aandurfde me deze kans te geven”

Tussen de Achterhoekers

Jorne uit Velp heeft zijn plek gevonden in het bedrijf dat trots is op haar Achterhoekse mentaliteit. Hoe is dat voor de jongste telg binnen het bedrijf? “Ik word zelf ook een beetje een Achterhoeker. Ik voel me hier echt op mijn plek. De saamhorige sfeer van een familiebedrijf. Het samen lekker aanpakken en gaan. Dat werkt goed voor mij. Gewoon doen wat nodig is om samen mooie dingen te maken.” Uit eigen initiatief haalde hij zijn heftruckcertificaat en nam hij het magazijn onder zijn hoede. Na het volgen van een Lean Management minor, onderzoekt Jorne bovendien mogelijkheden om processen te verbeteren. Jorne: “Dat is het leuke van een relatief klein bedrijf. Ze luisteren naar je. Als je een idee hebt dat je goed kunt onderbouwen, dan mag je het gewoon aanpakken!”

De toekomst

Na zijn opleiding wil Jorne eerst lekker fulltime aan het werk als Project Engineer. Jorne: “ik heb het naar mijn zin bij TSC en kan niet wachten om ook grotere projecten compleet vanaf het begin op te pakken.” En die hobby, die moet er ook komen, benadrukt hij: “Als dit traineeship klaar is ga ik sporten en iets leuks zoeken om in mijn vrije tijd te doen. Maar uiteindelijk wil ik me nog verder specialiseren. In staalbouw, wellicht wel richting structural, want dat heeft veel raakvlakken met mijn huidige opleiding. Ik ben nog lang niet uitgeleerd bij TSC!”

 Verhaal van Jorne