René Teunissen

Blijven leren met René

Wie? René Teunissen
In dienst bij TSC sinds? September 2012
Functie? Project Management Lead

Een praktische vakman. Een flexibele alleskunner. Het technisch inzicht dat twintig jaar trappenbouw en tien jaar silobouw hem bracht, spreekt hij duidelijk uit. Project Management Lead René Teunissen. Met een helder doel voor ogen gaat hij vol overtuiging voor resultaat. Een stevige, directe aanpak die zowel door opdrachtgevers als collega’s gewaardeerd wordt.

„Vol overtuiging voor resultaat“

Van twintig jaar ervaring naar leren in de praktijk

Twintig jaar ontwierp en bouwde hij stalen trappen. Tot zijn werkgever op het hoogtepunt van een economische crisis failliet ging. Met maar liefst twintig jaar engineerservaring kwam hij in dienst bij TSC. René vertelt: “Het werk sluit goed aan op wat ik gewend was. Ik werkte al met het Tekla tekenpakket dat hier toen net geïntroduceerd werd en ook het werken met staal was me natuurlijk bekend. Het enige dat nieuw voor me was, was het product. Vierkante silo’s. Aanvankelijk dacht ik dat het vergelijkbaar was met hallenbouw, maar dat bleek toch compleet anders. We ontwerpen en bouwen complete gebouwconstructies van 40 tot 50 meter hoog, dat moet je echt in de praktijk leren.”

Hoewel hij bij zijn vorige werkgever monteerde, tekende én laste, is het werk bij TSC veelzijdiger dan hij gewend was: “Als engineer ben je tekenaar, regel je de transporten, doe je de inkoop, houd je het contact met de klant en bezoek je zo’n twee keer per maand de bouw. Ter plaatse controleer je de voortgang en kwaliteit, overleg je eventuele obstakels, spreek je de klant en bepaal je of er ergens geschakeld moet worden. Af en toe schuif ik aan bij bouwvergaderingen waar we met een man of tien van verschillende bedrijven overleggen wat er gebeuren moet. Dat dynamische maakt het werk hier zo mooi.

Blijven leren

Ondertussen duikt ook René net als veel van zijn collega’s de boeken in. “De meeste dingen leerde ik dertig jaar geleden op de mts, maar het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Dat doe ik hier elke dag in de praktijk, maar we krijgen ook de ruimte om onze kennis te verbreden met een opleiding.” Inmiddels friste hij zijn Duits en Engels op en is hij een van de TSC’ers die de constructeurscursus Bouwen met Staal volgt.

René: “Met deze opleiding spreek ik dezelfde taal als onze Structural Engineers. Zo begrijpen we elkaar beter.”

“Het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Dat doe ik hier elke dag in de praktijk”

Iets voor elkaar over hebben

Het intern verdiepen in elkaars vak is iets dat goed past bij TSC, vindt ook René: “We zijn met een club van twintig collega’s. Een lekker hecht team met een gedeelde passie voor staalconstructies. We hebben een vergelijkbare achtergrond en lijken zelfs qua karakter eigenlijk wel een beetje op elkaar. Niet lullen, maar poetsen. Gewoon even samen de schouders eronder. Ik denk dat we daardoor ook heel hecht zijn, dat we daardoor echt wat voor elkaar over hebben. Dat vind ik ontzettend fijn hier!”

Laten zien wat je doet

Back to business. Wat is volgens René het meest cruciale punt bij silobouw? Resoluut antwoordt hij: “Dat is de communicatie. De communicatie met collega’s, met andere leveranciers, maar vooral met de klant. Weet hij precies wat hij wil en heeft hij een realistisch beeld van wat we voor hem gaan bouwen? Met onze 3D tekeningen kunnen we de opdrachtgever vooraf al meenemen in het resultaat. Daarin laten we ook de machines en trechters van de andere leveranciers zien, zodat de klant het grote geheel kan ervaren. En zodat we vooraf al uitdagingen kunnen ontdekken, zoals balken waartegen je je hoofd kunt stoten, leuningen waartussen je je vingers kunt klemmen. Machinebouwers focussen zich vooral op hun eigen product, zodat op de bouw, waar alle componenten samenkomen pas uitdagingen aan het licht komen. Door de complete constructie met installatie uit te tekenen en er vooraf samen met de klant naar te kijken, maken we iets dat we efficiënt kunnen bouwen en waar de klant later zelf goed en veilig kan werken.”

Waarmaken

Zodra het totale project is uitgetekend en de klant enthousiast zijn groene licht heeft gegeven, wordt het ontwerp op locatie gerealiseerd. René: “Als we werken met lokale montageteams, hebben we een supervisor met verstand van zaken die het hele project op locatie nauwgezet coördineert. Meestal werken we echter met een van de zes montageteams die bijna fulltime voor ons op pad zijn. Ze spreken hun talen en kennen ons en onze producten op hun duimpje. Zo kunnen we waarmaken wat we beloven.”

Voldoening

“Dat is het mooiste moment”, vertelt René, “als het tekenwerk en de productie klaar zijn en alles op de bouw wordt gemonteerd. Je ziet de constructie die je bedacht hebt letterlijk tot leven komen. Als de monteurs ontspannen bouwen met de componenten die precies passen en de opdrachtgever je tevreden de hand komt schudden… Daar krijg ik voldoening van.” Ook René noemt geen simpel project als hem gevraagd wordt naar zijn meest memorabele opgave. De enorme Zwitserse koffiesilo. Op een beperkte ruimte hebben we een grote silo met vijftig cellen, meerdere verdiepingen, trappen en platforms gerealiseerd. Een constructie die bestand moest zijn tegen schuddende machines en andere interne en externe belasting. In de cellen worden koffiebonen in verschillende fases van het brandproces gescheiden opgeslagen. We ontwikkelden spiralen waarmee de bonen geleidelijk op hun plek in de silo belanden. Geen boon die brak. De klant was zo tevreden dat we meteen door konden met het volgende project. Inmiddels zijn we in Noorwegen met een nóg grotere koffiesilo bezig. Dat is voor mij de ultieme bewijsvoering dat we het samen goed doen.”

Contact